Προτεινόμενες Πτυχιακές (Theses suggested)

Πτυχιακές που προτείνονται από τον Καθηγητή Μ. Δενδρινό:

[1] – [3] Εκφράσετε σε μια οντολογία OWL/ Protege τα γενεαλογικά δέντρα των θεών και των ανθρώπων στην Ιλιάδα του Ομήρου/ Γένεση της Βίβλου/ Θεογονία του Ησιόδου, καθώς και τις περιγραφόμενες σχέσεις, όπως man marries woman, human kills human, human calls god κλπ. Μετά την ολοκλήρωση της οντολογίας να δείξετε σε μορφή γραφημάτων τις ιεραρχίες και τους τρόπους συσχέτισης των ατόμων (individuals) και μέσω ερωτημάτων SPARQL τα άτομα που πληρούν συγκεκριμένες σχέσεις και είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία του κειμένου.

[4] Εκφράσετε σε μια οντολογία OWL/ Protege τους επιστήμονες (μαθηματικούς – φυσικούς - αστρονόμους/ φιλόσοφους από την Αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση και την Επιστημονική Επανάσταση, με όλα τα έργα και τις συσχετίσεις τους μέσω κάποιων καθορισμένων keywords ανά έργο. Επίσης θα πρέπει να αποτυπώσετε και τις σχέσεις μαθητείας αλλά και τις παραδεκτές από αυτούς επιδράσεις. Μετά την ολοκλήρωση της οντολογίας να δείξετε σε μορφή γραφημάτων τις ιεραρχίες και τους τρόπους συσχέτισης των ατόμων (individuals) και μέσω ερωτημάτων SPARQL τα άτομα που πληρούν συγκεκριμένες σχέσεις.

[5] Βάση δεδομένων θεματικού χάρτη (topic map) έργων φιλοσόφων/ επιστημόνων με βάση ένα καθορισμένο γνωστικό πεδίο: Ανάπτυξη σε RDBMS οργάνωσης των θεμάτων (topic map) δημοσιευμένων μελετών φιλοσόφων/ επιστημόνων, όπου οι μελέτες είναι άμεσα ή έμμεσα σχετικές με το συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται ένας ορισμός της άμεσης ή έμμεσης σχέσης θεμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της βάσης θα σχεδιαστεί ένας μηχανισμός εξαγωγής βαθμών ομοιότητας (similarity mechanism) των φιλοσόφων/ επιστημόνων μεταξύ τους με βάση τα θέματα (keywords) των έργων τους και τον υποκείμενο θεματικό χάρτη.

[6] Βάση δεδομένων θεματικού χάρτη (topic map) των έργων ενός καθορισμένου φιλοσόφου/ επιστήμονα: Ανάπτυξη σε RDBMS οργάνωσης των θεμάτων (topic map) δημοσιευμένων μελετών του συγκεκριμένου κεντρικού φιλοσόφου/ επιστήμονα αλλά και εκείνων των φιλοσόφων/ επιστημόνων, που έχουν σχέσεις μαθητείας ή/ και παραδεκτές ιστορικά επιδράσεις από τον κεντρικό. Μετά την ολοκλήρωση της βάσης θα σχεδιαστεί ένας μηχανισμός εξαγωγής βαθμών ομοιότητας (similarity mechanism) των φιλοσόφων/ επιστημόνων μεταξύ τους με βάση τα θέματα (keywords) των έργων τους και τον υποκείμενο θεματικό χάρτη.

[7] Βάση δεδομένων θεματικού χάρτη (topic map) φιλοσοφίας και επιστήμης μιας καθορισμένης ιστορικής περιόδου στον ευρωπαϊκό χώρο: Ανάπτυξη σε RDBMS οργάνωσης των θεμάτων (topic map) δημοσιευμένων μελετών φιλοσόφων/ επιστημόνων, οι οποίοι έχουν ζήσει κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Μετά την ολοκλήρωση της βάσης θα σχεδιαστεί ένας μηχανισμός εξαγωγής ομοιοτήτων (similarity mechanism) των φιλοσόφων/ επιστημόνων μεταξύ τους με βάση τα θέματα (keywords) των έργων τους και τον υποκείμενο θεματικό χάρτη.

[8]-[9] Οντολογία και χάρτης γνώσης της εγκυκλοπαίδειας Historia Naturalis του Πλίνιου του Πρεσβύτερου/ Etymologiae του Ισίδωρου Σεβίλλης. Επανοργάνωση των θεμάτων που αναφέρονται στα Βιβλία της εγκυκλοπαίδειας υπό τη μορφή οντολογίας. Σχεδίαση μιας δεύτερης οντολογίας με τα βασικότερα από τα θέματα της οντολογίας και πολυμεσικό περιεχόμενο. Σύγκριση των λεκτικών συμπάντων (universes of discourse) της εποχής του Πλίνιου/ Ισίδωρου και της σημερινής εποχής μέσω της διαφορετικής δομής των δυο οντολογιών.

[10] Σχεδίαση οντολογίας υλικών/ αντικειμένων/ θεμάτων με βάση τα εκθέματα ενός συγκεκριμένου Μουσείου.





Free Web Hosting